Manje ljudi ne znači manje slavlja!


Pandemija nas je sve zatekla, pokvarila planove, promenila živote i izvrnula nas naglavačke! Ali život se nastavlja, venčanja se nastavljaju, pa makar i u malo drugačijem formatu. Stres pomeranja ili otkazivanja venčanja za 100+ zvanica nas je svakako umorio, naterao nas da prestanemo da se radujemo sopstvenim venčanjima. Naravno ljubav je i dalje tu, tu ljubav smo hteli da proslavimo, dal ove godine, dal sledeće, dal one tamo... Najbitnije je da se čuvamo i da smo svi zdravi.


Kada sam počela da maštam o svom venčanju, pre 6 godina, zamislila sam nas, naše najbliže, u nekoj prelepoj prirodi, kako se smejemo i veselimo do duboko u noć. Ali kada sam počela da planiram, spisak zvanica se samo množio. I taman kad staviš sve najbliže prijatelje i najbližu rodbinu na jedan papir, mama doda sve svoje drugarice, tata svoju širu rodbinu, neki prijatelji koje sretneš posle dugo vremena se pozovu sami, komšije isto, njegovi roditelji moraju da ispoštuju svoju rodbinu iz inostranstva pa ti nametnu datum kad jedino možeš da uklopiš sve koji dolaze, svi slušamo različitu muziku pa mora da se nađe zlatna sredina, gde ćemo okupiti svatove, kako napraviti raspored stolova, ko s kim priča, ko ne... Uh.

Nakon što prođe sve to ne mogu ni da zamislim kako izgleda otkazati sve u očaju, bez ikakve nade kada će moći ponovo sve da se ukombinuje. Ali znam kako izgleda preseći, reći svima NE, reći ja pravim moje venčanje jednom u životu i želim da ono izgleda onako kako sam ja zamislila. Znam kako izgleda svesti spisak zvanica na 20, da, samo dvadeset osoba i znam kako dobiti najlepšu, najopušteniju svadbicu, na kojoj se možete proveseliti sa svim svojim gostima, gde možete ceo dan da provedete bez presije, bez žurbe, samo sa ogromnim osmesima na licima.


Kao mlada koja je i sama pravila intimno venčanje, i prisustvovala i zabeležila mnoga druga venčanja, mogu da kažem koje su po mom mišljenju prednosti ovakvog okupljanja.


1. BUDŽET

Kako manji broj gostiju ne zahteva ogroman prostor, za svadbeni ručak se može izabrati bilo koji manji restoran, čak i lepo uređeno dvorište, gde bi ketering ili a la carte opcija bila i povoljnija od cene tanjira u većim i luksuznijim salama za venčanje. Odredite budžet po prioritetima i najviše uložite u ono što je vama najvažnije.

2. LOKACIJA

Pošto ne morate da mislite o velikom broju gostiju i o tome koliko je nekom problem da putuje malo dalje do vašeg venčanja, možete da razmišljate i o alternativnim mestima za venčanje i svadbeni ručak. Oduvek ste maštali da se venčate na planini? Na salašu? Vinogradu? Dvorcu? Sad imate priliku da napravite venčanje kakvo ste želeli i priredite svojim zvanicama neobično iskustvo i avanturu!




3. DEKORACIJA

Mala venčanja ne zahtevaju puno dekoracije. Naravno možete da izaberete bidermajer o kakvom ste maštali, kao i tortu (samo sa manje spratova), ali ne morate da trošite velike sume na dekoracije stolova. Mali aranžmani u cvećarama se kreću od 300-700 dinara, a možete uz inspiraciju sa pinteresta stolove da dekorišete i sami.

4. RUČAK ILI ŽURKA?

Porodica je više za tradicionalni ručak, a vaši prijatelji su više za žurku? Zašto ne oba? Ako ste zabrinuti za svoje starije goste zbog situacije sa virusom i želite da ih odvojite a da niko ne propusti ceremoniju venčanja, možete podeliti taj dan na dva dela. Venčanje u crkvi i svadbeni ručak mogu da budu u krugu porodice i kumova, a izlazak matičara na teren u popodnevnim časovima, praćen žurkom sa koktel zakuskom.




5. VENČANICA

Princeza, sirena, A kroj, velike i teške venčanice u kojima morate da pazite kako hodate, kako sedate i kako igrate će da sačekaju sledeću godinu. Za intimna venčanja su rezervisane haljine od lakih materijala, jednostavnih krojeva, haljine koje vam prate liniju tela ili lepršaju svakim vašim korakom, i stoje vam toliko dobro kao da su rađene samo za vas. Elegantna bela haljina koja vas grli kao njegova omiljena dukserica, u kojoj ćete se osećati moderno, poželjno i savršeno udobno. Duga, ili čak kratka? Što da ne!

*BONUS RAZLOG

MALA VENČANJA SU KUL!