Uvod


Ako niste do sad učestvovali u organizaciji venčanja, sigurno imate mnogo nedoumica. Ako ste pod stresom oko svih detalja na koje treba da obratite pažnju, ne brinite, ovde ćemo da odgovorimo na sva pitanja koja vas muče!

Koji nam je budžet


Ovo je prvo pitanje jer od budžeta zavisi broj gostiju sa kojim želite da proslavite vaš poseban dan. Veća svadba=veći trošak. Nemojte se oslanjati na koverte ako pravite venčanja sa preko 100 zvanica.

Računajte da ćete u svakom slučaju prekoračiti budžet koji odredite. Venčanja imaju gomilu skrivenih troškova, i mnoge stvari koštaju više nego što ste mogli da pretpostavite.

Zato je bitno da postavite prioritete. Šta vam je najbitnije? Na te stavke odvojite veći deo budžeta. Ako vam je bitno kako će sve da izgleda, uložite u dekoraciju. Ako vam je bitno da žurka bude super, uložite u muziku. Ako vam je bitno da imate najbolje uspomene, uložite u fotografiju. Ako vam je bitno da se gosti provedu kao nikada do sad, uložite u venčanje na nekoj zanimljivoj destinaciji.

Kako da odaberemo datum venčanja


Ovo je drugo pitanje jer datum zavisi od budžeta, i od vaših gostiju.

Ako pravite malo venčanje u nekom netipičnom prostoru za slavlja, verovatno nećete imati problem da rezervišete udarne datume u godini kao što su subote u maju i septembru. Ali ćete imati problem da nađete vendore za te datume. Mladenci koji prave velika venčanja te datume rezervišu i po godinu dana unapred, jer im treba više vremena da sve organizuju. Pa verovatno nećete moći da angažujete osobe koje su vam prvi izbor. Tako da ako pravite venčanje sa manjim brojem zvanica kojima verovatno neće biti problem da se pojave na vašoj proslavi bilo koji dan, razmislite da organizujete slavlje na radni dan, ili nedelju. Na radni dan ćete moći da birate koga da angažujete i cene će verovatno biti znatno niže nego danima vikenda, ako vam je budžet bitna stavka.

Ako pravite veliko venčanje, i želite da birate omiljeni bend, omiljenu salu, omiljenog fotografa, morate to sve da organizujete preko godinu dana unapred. Ako nemate toliko vremena, probajte umesto subote da izaberete nedelju. Gosti koji dolaze van grada će imati dovoljno vremena da se vrate svojim kućama ako slavlje počne malo ranije, a sečenje torte bude u 8 ili 9 uveče.

Kojim redosledom da bukiramo vendore


Odgovor na ovo pitanje je malo iznenađujuć. Ali prvo bukirajte bend. Dobar bend je teško naći, tako da tek kada izaberete bend i vidite s njima koji su im datumi slobodni, onda odaberite salu za venčanje koja ima neki od tih datuma slobodan. Tek onda ćete zakazati matičara kada vidite na kojoj je opštini sala za venčanje u slučaju da želite da matičar izađe na teren.

I naravno važi pravilo da vendore bukirate prema svojim prioritetima. Ono što vam je najbitnije bukirajte prvo. Ali slobodno se prvo raspitajte za raspoloživost vaših omiljenih vendora da biste što više njih mogli da uklopite u dan venčanja.

Kada izrađujemo burme i šaljemo pozivnice


Za burme je potrebno par meseci, ako se rešite za gravuru, nemojte previše isprobavati burme pre venčanja, da bi ostale što manje izgrebane zbog makro fotografija gravure unutar burmi.

Pozivnice se šalju 2+ meseca ranije.

Kad kupujemo odelo i haljinu


Za odelo je dovoljno mesec dana pred venčanje. Venčanicu i ako iznajmljujete i ako šijete, uzimate što je ranije moguće da biste obezbedili svoj datum. Što nekad znači i do godinu dana unapred.

Nemojte nositi stare cipele na venčanje iako su udobne. Jednostavno iznošene cipele se vidi da su stare. Uzmite nove cipele ali ih razgazite po stanu minimum 2 nedelje pred venčanje. Čak i ako su neudobne, na dan venčanja od adrenalina nećete osetiti nikakav bol.

Koliko je bitna dekoracija


Nekad nije mnogo bitna, a nekad je jako bitna. Dekoracija može običan prostor da pretvori u bajku, a lep prostor da dopuni. Shodno tome odredite budžet za dekoraciju. Ako idete na minimalizam, onda odredite jedan akcenat, bilo da je to mladenački sto, ili luk od cveća ispod kojeg možete da se venčate i posle i fotografišete sa gostima.

Ko nas vozi


Svakako ne želite da na dan svog venčanja morate da razmišljate o parkingu i o tome gde je prilaz lokacijama na koje idete, odredite jednu osobu za to i uživajte na zadnjem sedištu u trenucima mira dok se vozite sa jedne lokacije na drugu. Ako želite da budete malo ekstra, iznajmite oldtajmer.

fotografije sa gostima


Želite da ih odradite pre glavnog jela dok još uvek nikom nije razmazan karmin i niko ne mora da uvlači stomak :)

Ako imate opštinsko venčanje sa izlaskom na teren, onda fotografije sa gostima odradite odmah nakon toga jer će vam u isto vreme ljudi i čestitati.

Ako ste opštinsko venčanje već obavili, onda po ulasku u restoran bend može da najavi prvi ples gde će vam se gosti pridružiti, i posle prve pesme gosti mogu da ostanu na podijumu, a koordinator može da izvodi jedan po jedan sto do mesta gde će se obaviti fotografisanje sa gostima.

To je period posle pića dobrodošlice, a pre glavnog jela koje ne želimo da se ikom hladi u tanjiru.

Ako imate velik broj gostiju, portrete možete da napravite samo sa najbližom porodicom, a pošto ćete u toku večeri prići svakom stolu da nazdravite, fotograf može da vas prati i napravi vam fotografije sa gostima za svakim stolom posebno, na taj način veče možete da podelite u nekoliko segmenata i da izbegnete veliki red i zadržavanje.

Kada da sečemo tortu


Idealno vreme je između 8 i 9. Sve posle 9 je mnogo kasno. Roditelji sa decom će želeti ranije da odu kući, stariji gosti takođe, gosti koji putuju isto, zato je idealno vreme za tortu odmah posle zalaska sunca, kada pričamo o letnjim venčanjima. Sva dečica koja se raduju torti žele da je probaju pre nego što ih roditelji odvedu kući na spavanje i red je da svaki gost bude poslužen mladenačkom tortom, što nije izvodljivo ako gosti odu ranije jer im je kasno da čekaju tortu u 10 uveče. Pola 9 je već dovoljno mračno napolju da se svetla ugase i upale prskalice.

Pokloni za goste


Da li su vam potrebni? Apsolutno ne. Pokloni za goste su najbanalniji skriveni trošak na nešto što gosti najčešće ni ne ponesu kući. Čokoladica sa vašom slikom, magnet sa vašim imenima i datumom venčanja, da li to ikom zaista treba? Osim ako nemate neku super korisnu ili super originalnu ideju za poklon za goste, slobodno ga preskočite.

Alternativa: Umesto poklona ištampajte kartu pića koja će se služiti na venčanju a sa zadnje strane ispišite zahvalnicu za dolazak.

Bonus: Ispod zahvalnice može da stoji specijalan QR kod koji će voditi ka zajedničkoj galeriji gde će gosti moći da dodaju sve fotografije koje su napravili tog dana i da ih podele sa vama.

Prevoz i prenoćište za goste koji putuju


Na vama kao mladencima nije obaveza da organizujete i plaćate prevoz i prenoćište gostima. Ako imate veći broj gostiju koji dolazi van grada možete da im organizujete prenoćište u hotelu blizu restorana u kojem se venčavate i da ih obavestite o troškovima. Ako pravite venčanje van grada na nekoj destinaciji možete da iznajmite autobus koji će u određeno vreme dovesti i odvesti goste.

Personalizovani detalji


Ako želite neke sitnice koje će vaše venčanje učiniti baš vašim, evo par predloga:


Neonski znak na foto zidu, ispred kojeg gosti mogu da prave selfije, i gde kasnije možete da sečete tortu.

Gravura na nožu za sečenje torte, citat, datum, vaša imena, sami birate.

Mladin veo koji će imati neki poseban vez.

Slatke porukice na đonu od cipela.

Natpis na traci bidermajera.

Kutija za burme koja nije kutija, već neki neobičan predmet.

I za one malo odvažnije, zajednička tetovaža.

Medeni mesec


Znam da želite što pre da odete, ali nikako, NIKAKO, nemojte da zakažete put za dan posle venčanja. Bićete jako iscrpljeni i imaćete još obaveza koje ćete morati da završite odmah posle venčanja. Možda ćete vraćati iznajmljenu haljinu u salon i stalak od torte u poslastičarnicu, možda ćete morati u posetu starijim članovima porodice koji nisu bili u mogućnosti da dođu, možda ćete ići sa fotografom na post wedding fotografisanje, jednostavno dajte sebi nedelju dana da se odmorite i spakujete.