Zašto je kalemegdan popularan za fotografisanje mladenaca?


Jednostavno, zato što je super. Nudi dosta sadržaja, ima prelepih lokacija koje su sve dostupne peške, i na jednom mestu može da se odradi dosta fotografija. Međutim, ono što je kod Kalemegdana problem jeste to što je ogroman. Ja ću sa vama podeliti rute na kojima sam bila i način na koji sam uklopila lokacije u odnosu na raspoloživo vreme za fotografisanje.

Ja sam na svako fotografisanje išla pred zalazak sunca, tako da sva vremena označavaju koliko je ostalo do zalaska.

Pola sata


Kada za fotkanje imamo samo pola sata, moj izbor je Donji Kalemegdan. Ulaz na Donji Kalemegdan je kod okretnice tramvaja gde odmah ima i parking na kome skoro uvek može da se nađe slobodno mesto, čak i kada je parking krcat. Prednost Donjeg Kalemegdana je i taj što na njemu nikad nema puno ljudi, nikad nema gužve, a ima velikih prostranstava gde mogu da se naprave lepe fotografije uz zalazak sunca. Ovo su neke od njih.

Plan


Ulaz na Vidin kapiju, posle koje odmah levo ima stazica za fotkanje ispod zidina Kalemegdana, a u dnu stazice su prelepe osunčane livade bez prolaznika koji ulaze u kadar. Nastavak do kapije Karla VI i fotografisanje kod ruševina oko stepenica koje vode do crkve Svete Petke.

Sat vremena


Jedna opcija bi bila da se posle Donjeg Kalemegdana popne pored crkve Ružice i nastavi fotografisanje tu i kod Zindan Kapije, a druga opcija je da se priđe sa druge strane Kalemegdana, iz Pariske ulice, sa parkiranjem ili na Kosančićevom vencu ili u TC Rajićeva.

plan


Fotografisanje se započne kod malih stepenica i produži do velikih stepenica. Ispod velikih stepenica u samom podnožju levo se izađe izvan zidina Kalemegdana gde nema ljudi ni kada su najveće gužve i fotografiše se uz zalazak sunca. Posle se kroz park ispod velikih stepenica pođe do kapije kroz koju se prolazi do Pobednika, i fotografiše se levo od kapije, na obodu tvrđave sa prelepim pogledom na ušće Save u Dunav.

Sat i po vremena


Polazak od malih stepenica u Pariskoj ulici je dobar start i u slučaju da za fotografisanje imate sat i po vremena, jer je kod stepenica hlad, i tako ćete izbeći jako sunce dok je ono još visoko.

plan


Posle malih i velikih stepenica produži se do Pobednika i uz zidić se stigne do česme Mehmed-Paše Sokolovića, uz koju se odmah nalazi i Defterdareva kapija, koja je odlična za fotografisanje siluete mladenaca sa pogledom na ušće, a kada se izađe kroz kapiju tu su prelepe stepenice i još lepši pogled sa njih. Vrati se kroz kapiju i produži do Zindan kapije koja je odlična one koji vole simetriju. Od Zindan kapije levo je zidić sa pogledom na crkvu Ružica duž kojeg stižete do stepenica kojim možete da se spustite do crkve. Fotografija ispred ikone Bogorodice je obavezna!

Dva sata


Ako imate na raspolaganju 2 sata, zbog pozicije sunca, idealno je da stignete malo ranije ako se radi o vikendu, i sačekate red za parking ispred ulaza u Zoo vrt. Ako zamolite dobre čuvare Zoo vrta da vas puste na 15-20 minuta unutra što će oni rado učiniti, onda fotografisanje možete započeti ispred prelepe zgrade Zelenila Beograd. Što je opet idealno zbog visoke pozicije sunca 2 sata pred zalazak. Sunce se nalazi iza zgrade tako da ste u hladu. Odatle možete napraviti krug po tvrđavi kojim god redosledom želite i lagano obići više lokacija.

plan


Posle zgrade Zelenila, možete krenuti kroz Zindan kapiju do česme Mehmed-Paše Sokolovića, Defterdareve kapije, nazad do Ružice, odakle imate opciju da se popnete stepenicama ili putićem do najlepšeg vidikovca Beograda. Iza vas će se nalaziti prolaz koji vodi ispod Zindan kapije, koji je takođe zanimljiv za fotografisanje jer ima pogled na kulu Nebojšu kao i vidikovac ispred njega. Posle možete da se spustite do crkve Svete Petke i napravite i u tom delu par fotografija u prelepom zelenilu i cveću. U povratku na parking, možete da uz zalazak sunca napravite fotografije na Panorami u parku preko puta ulaza u Zoo vrt.

Šta izbegavati?


Kao što već napomenuh, Kalemegdan je ogroman, i neki njegovi delovi jednostavno nisu praktični za obilazak jer se teško spajaju sa ostalim lepšim delovima. Deo oko tenkova, oko sportskih terena, paviljon Cvijete Zuzorić koji je neugledan i prljav, i dečija igrališta oko njega, za mene nemaju šta da ponude, kao delovi koje sam napomenula koji su lepi i održavani.

Ali ako želite da svoje fotografisanje odradite na Kalemegdanu, obiđite ga par dana ranije u vreme kada želite da se fotografišete, pogledajte šta vam se sviđa i napravite plan kako da obiđete sve svoje omiljene lokacije.